Nooit meer terug

(SVENSK ÖVERSÄTTNING FINNS NEDANFÖR FOTON)

Schrijver Jonas Jonasson keert liever niet terug naar plaatsen waar hij eerder was. “Ik haat het om terug te gaan. Als ik een verkeerde weg insla – en geloof me, ik ben een meester in het verdwalen- rijd ik liever 60 km om, dan dat ik omkeer.” (Volkskrant, 26-03-2016)

Jonasson, die lang als journalist in Växjö werkte en de streek dus goed kent, liet ons in zijn boek “de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween”  kennismaken met het plaatsje Rottne. Op bladzijde 60 zoeken Allan, Julius en Benny een plek om te overnachten. Omdat de politie ze op de hielen zit willen ze beslist niet opvallen. “Daarom was Benny van de weg af gegaan die hen naar Växjö zou brengen en nu naderden ze het pretentieloze dorp Rottne. … In Rottne zou immers in het beste geval een hotel zijn waar nooit iemand overnachtte.” Lieve lezer, zo’n hotel is er níet. Er is namelijk niets teveel in Rottne. Aan de ruime straten van het dorp liggen een benzinepomp, een ICA (supermarkt) en een bank. Dat is alles.

Ook ik kwam na een lange reisdag eens per toeval in Rottne terecht. In geen gids en op geen kaart staat in Rottne een camping aangegeven maar tot onze blijde verrassing stuitten we ter plekke toch op een blauw wegwijzerbord met tent. Aangekomen bij een door bomen omzoomd veld, gelegen naast het plaatselijke badstrandje, vonden we een bordje met aanwijzingen. Als we ons zouden melden bij de ICA, kregen we een sleutel van de slagboom en het kleine sanitairgebouw. En inderdaad, zo ging het. Het vredige campingveldje bleek eigendom te zijn van de plaatselijke Lions Club, die de met de opbrengst o.a. oogzorgprojecten en kennisuitwisseling voor jeugd steunt.

Pretentieloos; een treffender woord is er niet voor Rottne. We vermaakten ons met een boek aan het water, groetten de locals die ’s ochtend in badjas langs fietsten, op weg naar hun ochtendduik.  We maakten wandelingen, snoepten van wilde kersenbomen en stookten een vuurtje. Meer was het niet en precies daarom was het perfect.

Zou ik terug gaan naar Rottne, vind ik daar dan wat ik er toen vond? Nee. Zonder verwachtingen reden we Rottne in. We waren geraakt door de gastvrijheid en ingenomen met onze ontdekking. Het voelde als avontuur zonder dat er ook maar iets spannends gebeurde. Eenzelfde sfeer laat zich daar niet herhalen.

Jonas Jonasson: “de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween” is er als boek (ISBN13 9789044961188) en als (DVD-)film (regie Felix Herngren, trailer: https://www.youtube.com/watch?v=_I1apNEsw-4 ).

Toch es proberen, daar kamperen?  Neem eerst de Löpanäsvägen en daarna (rechtsaf) de Kopparvägen, tot aan de badplaats.

Nooit meer terug foto
camping Lions Club Rottne

Försök att översätta till Svenska

ALDRIG TILLBAKA

Författare Jonas Jonasson helst inte återvänder till orter där han tidigare har varit. “Jag hatar att gå tillbaka. Om jag är på fel väg – och tror mig, jag är en mästerförvillare – då kör jag hellre 60 km extra än att jag vänder. (Tidningen Volkskrant, 26-03-2016)

Jonasson jobbade som journalist i Växjö under en lång tid och därför känner han till trakten bra. I sin bok “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, presenterade han byn Rottne för oss. På sidan 60 letar Allan, Julius och Benny efter en plats att övernatta på. Eftersom de förföljas av polisen, vill de framför allt inte väcka uppmärksamhet.  ”Därför hade Benny lämnat vägen som ledde till Växjö och de nu närmade sig anspråkslösa byn Rottne. …I Rottne skulle i bästa fall vara ett hotell där ingen skulle tänka sig att bo.” Kära läsare, det finns inget sådant hotell. Det finns nämligen ingenting obehövlig i Rottne. Längs breda gatorna lyckas du hitta en bensinstation, en ICA och ett bankkontor. Det är allt.

Även jag en gång anlände slumpvist i Rottne, efter en lång resedag. Ingenstans, på ingen karta och i ingen guide, nämndes en camping i Rottne. Det var alltså en glad överraskning när vi uppmärkte en blå vägskylt med tält. När vi nådde fram en gräsmatta, omgiven av träd och buskar, bredvid byns badplats, såg vi en tavla som meddelade att när vi skulle anmäla oss hos ICA, så skulle vi få nyckeln till bommen och sanitärbyggnaden. Och så gick det till.  Tomten verkade ägdes av Rottnes Lions Club, som stödjer bland annat synvårdsprogram och hjälp till ungdomar med campings inkomsterna.

Anspråkslös; det finns inte ett lämpligare ord när det gäller Rottne. Vi trivdes; satt med en bok på stranden, hälsade Rottneborna som cyklade förbi i badrock, på väg till morgonbadet. Vi vandrade, mumsade från körsbärsträden, gjorde upp en lägereld. Det var inte mer än så och precis därför var det perfekt.

Om jag skulle återkomma i Rottne, skulle jag återfinna det jag hittade förut? Nej. Utan förväntningar kom vi till Rottne. Vi rördes av gästfriheten och njöt av vår upptäckt. Det kändes som ett äventyr även om det hände inget spännande alls. Den där atmosfär är inte lätt att upprepa.

Jonas Jonasson: “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” finns som bok och som film (regi: Felix Herngren, trailer: https://www.youtube.com/watch?v=_I1apNEsw-4 )

Tänker du campa där?  Tar Löpanäsvägen och sen (till höger) Kopparvägen, fram till badplatsen.

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lieneke voost schreef:

  Vind jouw verhaal zeker zo boeiend as het boek. Het zegt ons dat niet alles te beredeneren is. Ervaringen zijn nooit hetzelfde maar altijd uniek.

  Geliked door 1 persoon

 2. Els Windau schreef:

  Mooi plekje!!!Jjammer dat wij met onze ‘pijnlijke ruggen’ niet meer kamperen. Leuk stukje ook!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hesther schreef:

  Binnenkort elke werkdag om 12.50 uur te horen op NPO Radio 1: de hoorspelversie van “de 100-jarige die uit het raam klom en verdween”. Met o.a. Erik van Muiswinkel, Joop Keesmaat, Lies Visschedijk, Jeroen Spitzenberger, Plien van Bennekom, Stefan de Walle, Cees Geel, Maarten Wansink, Henry van Loon en Kees Boot.

  Like

 4. Bart schreef:

  Grappig. En dan te bedenken dat ik daar nu woon en werk. Zelfs de bank is nu verdwenen. Wel een pizzeria nu tegenwoordig. Had het boek gelezen voordat ik naar Rottne verhuisde. Vermaak me nochtans prima hier. 😊

  Geliked door 1 persoon

  1. Hesther schreef:

   Toevallig, Bart!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s