Bankrovers

BANKROVERS

(SVENSK ÖVERSÄTTNING FINNS NEDANFÖR FOTON)

Op een warme julidag in 2004 blokkeert de Zweedse politie ons de weg. Toelichting krijgen we niet, het is “legitimatie graag”, waarna onze auto van binnen en van buiten grondig wordt geïnspecteerd. Met hun indrukwekkende wapens en kogelwerende vesten lijken deze Kling en Klang in niets op hun knullige, door Pippi klassiek geworden collega’s. In de kranten lezen we waarom: de levensgevaarlijke Tony Olsson is uit detentie ontsnapt.

Zeg ´Malexander` en bij veel Zweden lopen de rillingen over de rug. Het is kort voor drie uur 28 mei 1999 als Tony Olsson, Andreas Axelsson en Jackie Arklöv zwaar bewapend de Östgöta Enskilda bank in Kisa overvallen. Op hun vlucht schieten ze agenten Olle Borén en Robert Karlström, die op dat moment hun ronde doen nabij Malexander, lafhartig door het hoofd.

Zweden reageert geschokt, zeker als blijkt dat neo-nazistische motieven een rol spelen bij de roof. Opmerkelijk. Hoe kan het dat Jackie Arlöv, adoptiefkind, geboren in Liberia en bepaald niet het prototype van het ‘Arische ras’, moordt uit naam van neo-nazisten?  De verklaring geeft hij in 2012 zelf. Arlöv vertelt dat het hem niet lukte om zijn draai in de Zweedse samenleving te vinden. Jarenlang dekte hij zijn sociale geklungel en onzekerheid toe met onverschilligheid. Toen hij zich eindelijk gekend voelde, eerst als huursoldaat in Bosnië en later door zijn neo-nazistische kameraden, deed hij ijskoud alles wat van hem gevraagd werd. Van de ideologie heeft hij inmiddels afstand genomen, die was eigenlijk bijzaak.

Het is riskant om de woorden van een tot levenslang veroordeelde moordenaar serieus te nemen. En er is absoluut geen excuus voor zoveel geweld. Maar met ‘onverschilligheid’ heeft Arlöv mogelijk wel een sleutelbegrip te pakken. Het wegkijken van lastige situaties is als een vals zoethoudertje dat uiteindelijk via een zeurende cariës en rotte kiezen, veel ellende kan veroorzaken. Niet alleen destijds in Malexander maar ook nu, in Europa en ver daarbuiten.

Goed nieuws dan. Als reactie op de Malexandermoorden zegden ruim 80 mensen hun lidmaatschap van nazistische organisaties op. Kling en Klang arresteerden, tot ieders grote opluchting, Tony Olsson, al 2 dagen na zijn ontsnapping.

En Malexander is weliswaar een dorp met herdenkingsstenen, maar ook een heerlijke plaats om te vertoeven. Op een mountainbike, in een bootje op het uitgestrekte Sommenmeer of op het terras van ‘Fem rum och kök’. Onmogelijk om onverschillig te zijn voor dit dorp met verhaal.

Info Malexander (engels):  http://www.malexander.se/English.aspx                                              Fem rum och kök (engels): http://www.xn--femrumochkk-0fb.se/defaulteng.asp

Bankkrovers foto svt.se

Försök att översätta till Svenska

BANKRÅNARE

På en varm dag i juli blockeras vägen av svenska poliser. Vi får ingen förklaring, det är bara “legitimation, tack”, varefter bilen inspekteras grundligt, innan- och utanför. På grund av de är tung beväpnad och bär skottsäkra västar liknar den här Kling och Klang inte alls deras klumpiga klassiska kollegor, känt från Pippifilmer. I tidningarna läser vi varför: livsfarliga Tony Olsson har rymt från fängelset.

När man säger ‘Malexander’, många svenskar fortfarande skälver. Klockan är strax före tre, den 28 maj 1999, när Tony Olsson, Andreas Axelsson en Jackie Arklöv med dragna vapen rånar Östgöta Enskilda bank i Kisa. På deras flykt skjuter de, fegt och rakt i huvedet, ihjäl poliser Olle Borén en Robert Karlström, som har precis stannat nära Malexander, så att de kan observera bilar som passerar.

Hela Sverige är chockerat, inte minst när det visar sig att neo-nazistiska motiv spela roll. Märkligt. Varför skulle Jackie Arlöv, adoptivbarn, född i Liberia och vist ingen bra förebild av ‘ariska rasen’ döda i neo-nazisternas namn?  Förklaringen ger han själv i 2012.  Arlöv säger att han kände sig väldig misslyckad i svenska samhället. Under en lång tid skylde han sociala ikompetenser och osäkerhet bakom likgiltighet. Då han äntligen kände sig accepterad, först som legosoldat i Bosnien och senare av sina neo-nazistiska polare, gjorde han iskallt allt som förväntades göra. Under tiden har han distanserat sig från ideologien, för den var egentligen bisak.

Det är riskabelt att ta seriöst ord av en mördare, dömd till livstids fängelse. Och det finns absolut ingen ursäkt för så mycket våld. Men med ordet ‘likgiltighet’ nämnde Arlöv kanske väl ett nyckelbegrepp. Att titta bort från jobbiga situationer är som att hålla ett barn lugnt med sötsaker även om man vet att det leder till tandröta och mycket mer eländet. Det gällde inte bara då, i Malexander men även nu och här, i Europa och långt utanför Europas gränser.

Dags för goda nyheter. Som reaktion på Malexandermorden lämnade drygt 80 medlemmar sina nazistiska organisationer. Kling och Klang häktade, till mångas stora lättnad, Tony Olsson, redan 2 dagar efter hans rymning.

Och Malexander är onekligen en by med minnestenar, men också en härligt ställe att uppehålla dig. På mountainbike, med en båt ut på sjön Sommen eller på terrassen hos ‘Fem rum och kök’. Det är omöjligt att vara likgiltigt för den här byn med sin historia.

Info Malexander (svenska): http://www.malexander.se/

Fem rum och kök (svenska): www.femrumochkök.se

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s