Ouwe bak

(SVENSK ÖVERSÄTTNING FINNS NEDANFÖR FOTON)

Van pure triestheid en schaamte zijn de letters, die voorheen met trots het merk Citroën aangaven, er afgevallen. De zitting van de bestuurdersstoel is opgevuld met een oude handdoek. Als de bijrijder de deur dicht trekt komt de portierbekleding los. Die moet dan met een flinke tik terug gedrukt worden in het frame. Dat de elektrische ramen soms niet openen is het meest hinderlijke euvel. Als dat zich voordoet wanneer ik voor de slagboom van een parkeergarage sta verwens ik onze oude Berlingo hartgrondig. De ruimte tussen het aanmeldapparaat en de auto is te krap om de deur te kunnen openen. Geen optie dus. Achteruit rijden en uitstappen heeft ook geen zin. De sensor signaleert dan geen auto en negeert ijskoud het gestamp en gezwaai van een wanhopige vrouw. Wachtende bestuurders achter mij kijken zorgelijk en schudden hun hoofd. Ze maken plaats zodat ik de rij kan verlaten. -Waar is Mr Bean als je hem nodig hebt?!-

Zwedens meest verkochte auto is een snoepje met de naam “Ahlgrens bilar”. Ook die moet het niet hebben van zijn jeugd en flitsende uiterlijk. De vaalroze, witte en pastelgroene schuimpjes, ooit bedoeld als een oldtimer type Bugatti, zijn nauwelijks te herkennen als gemotoriseerde vierwielers.

In 1953 probeerde de firma Ahlgens, eigenlijk fabrikant van inkt, poetsmiddelen en keelpastilles, om Amerikaanse marshmallows te maken. Dat mislukte; de zo kenmerkende luchtigheid ontbrak. Taaie kleine snoepjes werden het. Maar omdat de zoetzure smaak niet eens zo tegenviel, werden ze toch in productie genomen.

Tegenwoordig rollen er jaarlijks ongeveer 4 miljard ‘bilar’ van de band. Ze zijn, in diverse varianten en soms ook in “special editions”, te koop op alle tankstations, luchthavens en in elke supermarkt en kiosk op de hoek. In een bioscoop was ik er eens getuige van hoe een jong stel in de pauze een volledige zak naar binnen werkte. Liefhebbers bakken bilar-taarten en serveren bilar-pannacotta. Via Facebook voert Ahlgrens, tegenwoordig ondergebracht bij fabrikant Cloetta, een grappige interactieve reclamecampagne die door meer dan 113.00 fans gevolgd wordt. Het is al lang geen kindersnoep meer, Ahlgrens bilar zijn een begrip.

Manlief is nog niet toe aan een nieuwe auto –“hij rijdt toch prima”-  Voorlopig krijgt hij gelijk; gebreken geven charme aan een ouwe bak.  Kijk naar Ahlgrens bilar.

Ahlgrens bilar op Facebook:  www.facebook.com/AhlgrensBilar/

vagnskade

Försök att översätta till Svenska

BEDAGAD BIL

Bokstäverna som hittills stolt uttryckte varumärket Citoën, har fallit bort som om de var trista eller blygdes. Förarstolen fylls med en gammal handduk för att behålla formen. När en passagerare stänger bildörren håller han innarsidan i händerna. Den måste tryckes tillbaka i dörramen med en rejäl dask.

Men mest tråkigt är det att eldrivna fönstren ibland inte öppnar. I fallet jag står framför parkeringshusets bommen har jag ett allvarligt problem. Avståndet mellan bil och anmälningsapparaten är för trångt för att kunna öppna dörren. Ingen chans. Köra bakåt och stiga ur bilen är inte till nytta. Apparatens sensorn förnimmer ingen bil och ignorerar iskallt stampande och viftande av en desperat kvinna. Förare som väntar bakom mig ser bekymrade ut och skakar huvudet när de gör plats så att jag kan lämna kön. -Var finns Mr. Bean om man behöver honom?!-

Sveriges mest köpte bil är en sötsak som heter “Ahlgrens bilar”. Och även den är inte ung och fin. Blekrosa, vitta och pastellgröna skumgodisarna, någon gång designades som typ veteranbil Bugatti, känns nästan inte igen som motorfordon. Året 1953 försökte firman Ahlgrens, som egentligen var en tillverkare av skrivbläck, putsmedel och pastiller, att göra marsmallows. Det misslyckades; kännetecknande fluffigheten saknades.  Det blev små, sega godisar. Eftersom sötsura smaken tycktes nog bra om, producerades de ändå.

Nuförtiden rullar ungefär 4 miljarder bilar per året av bandet. Den säljes, i olika varianter och ibland i “special editions” i liten affären runt hörnet, stora supermarknader, kiosker, bensinstationer, och flygplatser. I bion såg jag en gång hur ett ung par mumsade i sig en hel påse under pausen. Älskare bakar bilartårtor och serverar bilarpannacotta. På Facebook för Algrens, nuförtiden del av Cloetta, en lustig, interaktiv reklamkampanj, som följs av mer än 113.000 fans. Redan för länge sen handlar det inte om enkla barngodisar men blev Ahlgrens bilar ett begrepp.

Min man längtar inte till en ny bil –“den här kör ju fortfarande prima”-  Just nu håller jag med; brister på en gammal bil kan vara charmigt. Titta på Ahgrens bilar.

Ahlgrens bilar på Facebook:  www.facebook.com/AhlgrensBilar/

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Lieneke schreef:

    Maak er maar een snoezig, snoepig verhaal van. Wacht gewoon totdat je een tweedehands elektrische auto kunt kopen. Daar zullen ze in Zweden ook blij mee zijn i.v.m. het milieu, als jullie daar weer gaan overzomeren. 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s