30 graden in februari

(SVENSK ÖVERSÄTTNING FINNS NEDANFÖR FOTON)

In februari is de winter al een eind op gang maar nog lang niet voorbij. Omdat in het Noorden de dagen nog kouder en korter zijn dan hier reizen veel Zweden in die periode af naar Thailand. Tijdens de tsunami van 2004 was Zweden dan ook het westerse land met de meeste slachtoffers: 550 doden en ongeveer 1500 gewonden. Toch durfden de SVT en Fundament Film het aan om juist het reizen naar Thailand te gebruiken als context voor een 10-delige televisieserie.  De serie werd in 2012 uitgezonden door de Zweedse televisie. In februari van dit jaar pakt de BBC de serie op via hun digitale kanaal Sky Arts.

In de serie volgen we 3 verhaallijnen die elkaar zijdelings raken. Alleenstaande moeder Kajsa besluit na een hersenbloeding haar huis te verkopen, baan op te zeggen en af te reizen naar Phuket. Eenmaal ter plekke blijkt het geluk helaas niet te koop. Ook in Thailand wordt ze geconfronteerd met beperkingen in en buiten zichzelf.

En dan is er Majlis, een vrouw op leeftijd die haar knorrige, rolstoelgebonden man meeneemt om de heilzame warmte op te zoeken. Terwijl Majlis ontdekt dat er van het leven te genieten valt en leert duiken, moppert haar man slechts dat hij weer naar huis wil. Majlis besluit haar leven niet langer uit te zitten in de gevangenis die haar huwelijk is geworden en probeert het vertrek naar huis te rekken.

Tenslotte volgen we de eenzame Glenn, die in Thailand zijn droomvrouw hoopt te vinden maar daarbij nogal naïef stappen zet. Trouw als een hond en relatief rijk, is hij een makkelijke prooi voor kwaadwillenden.

Thomas Chaaning speelt Chan, een belangrijke bijrol in de verhaallijn van Kajsa. Hij is haar buurman en tegenpool. Ruim een jaar geleden had ik contact met Thomas over de serie. Hij vertelde dat hij van de regisseur heel veel ruimte kreeg om de persoon Chan vorm te geven en duidelijk te maken waarom hij zo gemeen doet. Hij heeft van Chan een karakter met vele lagen gemaakt.

30 graden in februari gaat over mensen die hopen op een beter leven, over relaties en over autonomie, over de dunne grens tussen koppigheid en vastberaden positivisme. Over de prijs die soms hoort bij het zetten van moedige stappen. Een heerlijke serie om naar te kijken in de koudste maanden van het jaar. In 2014 werd de serie genomineerd voor een Emmy Award. In oktober werd bekend dat er een tweede seizoen van de serie wordt opgenomen.

Ik ken de plannen van distributeur Lumière niet maar deze film verdient het wat mij betreft om in hun collectie te worden opgenomen.

Naschrift maart 2016: Momenteel zendt de SVT het tweede seizoen van de serie uit en daarin spelen kinderen een bijzondere rol. Wederom sterke verhaallijnen en overtuigend spel. En: via Netflex is seizoen 1 nu ook in NL te zien.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=DRG05qe9S-g

Zonder ondertiteling is de serie op Youtube te zien via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=RXghn3vbH98

Op de BBC wordt de serie uitgezonden vanaf 13 februari (2015), via Sky Arts (inlog nodig) http://www.sky.com/tv/show/30-degrees-in-february

 

30 grader i februari foto

Försök att översätta till Svenska:

30 GRADER I FEBRUARI

I februari är vintern på gång men våren fortfarande långt borta. För dagarna i Sverige är även längre än hos oss, resa många svenskar till Tailand. Under tsunamin i 2004 var Sverige landet med många offren: 550 avlidena och ungefär 1500 skadad. Ändå vågade SVT och Fundament Film att göra en TV-serie om  resandea till Tailand. Serien blev sänt i Sverige i 2012 . Nu i februari sänds serien hos BBC, via digital kanalen Sky Arts.

I serien följas vi 3 olika berättelser, som sidledes råkar varandra.

Ensamstående tvåbarnsmama Kajsa, försäljer huset och säger upp jobbet, efter hon har fått en stroke. Ankommit i Phuket verkar lyckan inte till salu och blir hon konfronterad med olika begränsningar, båda in och utanför sig själv.

Och där finns Majlis, en osäker fru som tar med hennes man som sitter i en rullstol och klagar bara. Majlis lära sig att dyka och upptäcker att hon kan njuta livet. Hon vägrar längre att vara fångat i relationen och försöker att uppskjuta hemresan.

Slutligen följer vi ensamma Glenn, som hoppas att hitta sin drömfru. Han är tro som en hund, relativ rik men också lite naiv och därmed är han en enkelt offer.

Thomas Chaaning spelar Chan, en viktig rol i berättelsen med Kajsa. Han är hennes granne och antagonist.  För drygt ett år sen hade jag kontakt med honom. Han berättade att han fick ganska mycket utrymme med regissören och jobbade också en del med manusförfattaren. Jobbet med denna karaktär var spännande, sa Thomas, då han ville att man skulle förstå varför Chan kunde vara “elak” eller gå så långt.

30 grader i februari handlar om människor som hoppas på ett bättre liv, om relationer och om autonomi, om tunna gränsen mellan  att vara envisas eller att vara bestämd i ett positiv sätt. Om priset man ibland betalar när man tar modiga steg.  En härligt serie att titta på i årets kallaste månader!  I 2014 blev serien nominerad till ett Emmy Award.  I oktober blev tydlig att det blir en andra säsong. Jag känner inte planen av distributören Lumière men jag tror att den här filmen förtjänar att blir del av kollektionen.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=DRG05qe9S-g

Utan undertextning via Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=RXghn3vbH98

Från 13 februari, via BBC Sky Arts (inlog nodig): http://www.sky.com/tv/show/30-degrees-in-february

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Helma schreef:

    Éen echte aanrader! Jij attendeerde mij op de uitzending hier in Denemarken. Super !

    Geliked door 1 persoon

  2. goedsmit schreef:

    Mooie typering! Dank je wel voor de tip, lijkt me zeer de moeite waard.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s