Waarschuwing

(SVENSK ÖVERSÄTTNING FINNS NEDANFÖR FOTON)

Fårö is een eilandje van een ruime 110 vierkante kilometer, iets kleiner dan ons eigen Texel.

Als je op zoek bent naar die typisch Zweedse bossen en grote meren, ga dan NIET naar Fårö. Het tamelijk vlakke eiland bestaat vooral uit zand en moeras. De bosjes die je er vindt worden gevormd door saaie, stakige grove dennen en worden aan de aandacht onttrokken door merkwaardige rotsen, die “raukar” worden genoemd. Deze raukar zijn het gevolg van erosie door zeewater, waarbij slechts de hardste kernen van de kalksteen zijn overgebleven. Ze vormen een vreemd, maanachtig landschap, direct langs de vloedlijn aan de westkant van het eiland, waar de zee azuurblauw kleurt als de zon schijnt.

Als je het leuk vindt om elanden te spotten ga dan NIET naar Fårö.  Je vindt er slechts schapen. Kleine zwartgrijze schapen met zijdezachte krullen, die je nieuwsgierig tegemoet komen zonder dat een hek ze tegenhoudt. “Får” betekent schaap, “ö” betekent eiland. Maar nee, op Fårö zegt men “lamb” en dus is de naam van het eiland NIET van deze schapen afgeleid.  Eeuwen geleden sprak men van Farøø en later van Faroyna, wat komt van “far”, het woord voor “vaarwater”. Geen eerbetoon dus, aan de schaapjes.

Als je ervan houdt je in luxe te wentelen in een strak ontworpen omgeving, ga dan NIET naar Lauters. Bij Lauters eet je een stukje heerlijke safraankoek op het terras tussen restanten steen; overblijfselen van een oude schuur. Of kies je een hangmat, om even je ogen te sluiten of te staren over zee. Je bent er niet alleen; zwaluwen houden je gezelschap.

Als je tank leeg raakt op Fårö ga dan NIET naar Kutens Bensin! Ook al wordt de indruk gewekt dat het hier gaat om auto’s, al snel wordt duidelijk dat er geen leven meer zit in de met mos begroeide pomp en evenmin in de roestige Buick en Deux Chevaux die buiten geparkeerd staan. Binnen waan je je in de jaren ’50 en huist crêperie Tati. ’s Avonds is er rockmuziek.

Ga je tóch naar Fårö, dan beloof ik hierbij dat genieten er eenvoudig is!

mooie foto’s van “raukar”:  http://simonbayliss.com.au/faro-gotland.html

website Lauters: http://lauters.se/index.php

SAM_7263Försök att översätta till Svenska:

VARNING

Fårö är ett ö, 114 km² stor, lik som vårt egen Texel.

När du längtar efter den typisk svenska skogarna och stora sjöarna, resa INTE till Fårö!  Fårö är relativt flat och består mest av sand, myrar och träsk. De glesa tallskogarna väcker inte ens en lite grand uppmärksamhet,  för det gör konstiga klippor, som kallas “raukar”. Den där raukar är av abrasion formad stenar som bildas när relativt mjukare bergarter vid stränder eroderas och en hårdare kärna av kalksten blir kvar. De formar ett slags månlandskåp, som gränsar till havet, som färgar azurblå när solen skiner.

Om du ser fram emot att träffa älgar, resa INTE till Fårö! Där finns bara får. Små svarta får, med sidenmjuka lockar, som nyfiken bemöter dig, inte hindrad av något gärdsgård.  “Får” betyder “får”, “ö” betyder “ö”. Men nej, på Fårö säger man “lamb”, alltså öns namn har ingenting med får att gjöra. Under 1300-talet skrev man Farøø och senare i tiden skrev man Faroyna, som innebär orden far, som i “farväg” eller “farvatten”.  Således: ingen heder till djuret får.

Om du vräker dig gärna i lyx, besök INTE Lauters! Hos Lauters äter du din saffranspannkaka medan du tar plats i resterna av en gammal förrådsbyggnad. Eller…välja hängmattan, blunda ögon eller stirra ut över havet. Du är inte ensam, svalor håller dig sällskap.

Om du behöver bensin, kör INTE till Kutens Bensin! Även om man fick intrycket att det handlar om bilar, upptäcker man snabbt att den av mossa bevuxit pump funkar inte längre. Samma sak med rostigt gammalt Buick och Deux Cheveaux, som parkeras utanför garage. Inne verkar det om man befinner sig i 50-talet och finns crêperie Tati. I kvällar är det rockmusik!

Resa du ändå till Fårö, så lovar jag att njuta är väldigt enkelt!

vackra raukar-bilder:  http://simonbayliss.com.au/faro-gotland.html

Lauters websidan : http://lauters.se/index.php

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Henk Bakker schreef:

    Leuk!

    Like

  2. Avery schreef:

    Great blog I enjoyed reaading

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s