Måns

(SVENSK ÖVERSÄTTNING FINNS NEDANFÖR FOTON)

Het is met Zweedse songfestivalinzendingen ongeveer net zo als met Nederlandse schaatsers op een EK: Ze eindigen minstens in de top 10 en gaan vaak met de hoofdprijs naar huis. Ook afgelopen weekend konden de Zweden weer feest vieren, Måns Zelmerlöv was hun held.

In Zweden begint het songfestival met een competitie binnenslands: “Melodifestivalen.” In 6 avondvullende en serieus aangepakte TV-programma’s wordt een voorverkiezing gehouden, die door ongeveer de helft van alle Zweden gevolgd wordt.  Muziek is belangrijk, muziekonderwijs is verplicht en veel mensen spelen een instrument. Tijdens een bezoek aan vrienden of kennissen is het niet vreemd dat voorgesteld wordt samen te zingen of muziek te maken.

Måns Zelmerlöv is zeker niet alleen bekend van “Melodifestivalen.” Hij presenteerde tussen 2011 en 2013 een ander groot Zweeds muziekevenement: “Ållsång på Skansen.” In tegenstelling tot de perfecte, strak geregisseerde solo die hij zaterdag liet zien, is Ållsång een bijna informeel samenzijn, waarbij het juist gaat om een gezamenlijke muziekbeleving.

In het heerlijke openluchtmuseum Skansen, gelegen op het groenste eiland van Stockholm, verzamelen zich op zomerse dinsdagavonden duizenden mensen voor het buitenpodium van Solliden.  Ze staan ’s ochtends, vanaf de opening van het park, al graag in de rij voor een plaatsje, dat je niet vooraf kunt boeken en maar 120 kronen kost.

Het publiek zingt mee met actuele hits van bekende artiesten. Vermakelijk is dat diezelfde artiesten, samen met dat publiek ook volkswijsjes en mierzoete schlagers uit vervlogen tijden vertolken. Gevoel voor ritme of zuiverheid is daarbij bijzaak. De Zweedse televisie zendt dit muziekfeestje live uit.

Om thuis mee te kunnen zingen verschijnt ieder jaar een “sånghäft”; een boekje waarin de teksten van alle liedjes verzameld zijn. Zelfs in supermarkten liggen deze boekjes klaar, waarmee duidelijk wordt hoe ongelofelijk populair het programma is. Overigens, ook zonder “sånghäft” en zelfs zonder enige kennis van het Zweeds kun je thuis meezingen, want onder in beeld loopt de tekst mee.

Wees niet verbaasd als je ook elders in het land op affiches “Ållsång” aangekondigd ziet staan. Veel steden organiseren namelijk in hun eigen parken avonden van samenzang. Hoewel veel bescheidener van opzet kun je het treffen en daaraan een leuke avond beleven.

Komende maand verblijf ik in Uppsala.Of ik aan bloggen toekom is de vraag, maar dat er gezongen gaat worden is zeker.

Intro “Ållsång på Skansen”door Måns Zelmerlöv, met mooie plaatjes van Stockholm, kijk HIER

🙂 Zin in een meezinguitdaging? Kijk HIER

Måns (2, foto aftonbladet) Försök att översätta till Svenska:

MÅNS

Sveriges deltagarn i Eurovision är liksom Hollandisk skidskoåkarn i EM: de hinner alltid toppen-10 och ofta tar hem huvudpriset. Även sista lördagen var det kalas för Sverige, Måns Zelmerlöv var hjälten.

I Sverige börjar Eurovison med en tävling i egen landet: “Melodifestivalen.”  I 6 TV-programmen organiseras ett val och miljoner Svenskar tittar och följer detta. Musik är viktig i Sverige, musikundervisning är obligatorisk och många spelar ett instrument. Det är inte konstig att spela musik tillsammans när man är hos vänner och bekanta.

Måns Zelmerlöv är inte bara känt från Melodifestivalen, Mellan 2011 och 2013 presenterade han en annan Svensk musikevenemang: “Ållsång på Skansen.” Tvärtemot perfekt regiserade solot han visade sista lördagen, är Ållsång en nästan informellt samvaro, i den det handlar om en delat musikupplevelse.

I härliga friluftsmuseum Skansen, belägen på Stockholms grönaste ö, ställas upp tusenden människor i kön, på tisdagar på somrarna, för att få en plats, man kan inte boka och bara kostar 120 kronor.

Publiken sjunger aktuella hitar med bekanta artister. Det är roande att samma artisterna, tillsammans med den där publiken sjunger även gammaldags folksvisor och schlagrar från förflutna tider. Sinnet för rytm eller tonrenhet verkar att vara en bisak. SVT sänder live det här musikkalaset.

För att kunna sjunga med hemma utges ett “sånghäft”; en liten bok i den årets låtar blir samlat. Även i mataffärer säljas den där sånghäften, vilket påvisar hur populärt programmet är. Förresten, även utan sånghäften och utan att ha kunnandet om svenskan kan man sjunga med, för nedanför på skärmen rullar textning.

Var inte förvånad när du ser affischer om Ållsång, nånstans utanför Stockholm. Många städer har deras egen Ållsång i parker. När man har tur, då har man en trevlig kväll, trots att spelningar är mycket enklare.

Kommande månaden vistas jag i Uppsala. ‘Ska jag blogga’ är nog en fråga, ‘ska jag sjunga’ är säkert.

Intro  “Ållsång på Skansen” med Måns Zelmerlöv: se HÄR

Eller sjung med HÄR 😉

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Mijke schreef:

  Echt wat voor mij :). Toen wij 4 jaar geleden in Stockholm in Skansen waren stond alles nog klaar van de allsang, maar helaas waren we te laat…
  Ik zal de YouTube filmpjes eens bekijken…

  Geliked door 1 persoon

  1. Hesther schreef:

   Doe vooral even mee met die meezing-uitdaging!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s