Mislukt

(SVENSK ÖVERSÄTTNING FINNS NEDANFÖR FOTON)

Een van mijn Zweedse Facebookvienden, werkzaam als vakbondsbestuurder, deelde vorige week een bijzonder bericht uit de avondeditie van de “Expressen.” Deense sterkok Martin Bentzen, 32 jaar, overleed na langdurige stress. Zijn hart gaf het op omdat hij jarenlang werkdagen maakte van 15 uur.

Lees verder, want dit wordt een vrolijk verhaal.

Joanna Rubin Dranger is in Zweden bekend door haar, met diverse prijzen beloonde, illustraties, strips en verhalen. Ze benadert levensvragen van volwassenen vanuit een bijna kinderlijk perspectief en heeft daartoe o.a. Fröken Märkvärdig (Juffrouw Merkwaardig) in het leven geroepen. Een typje dat onmiddellijk vertedert, vanwege haar ontwapenend gecompliceerde en theatrale gedrag. Fröken Märkvärdig & Karriären is een stripverhaal dat in 2010 verfilmd werd.

Juffrouw Merkwaardig begint zeer gemotiveerd aan een studie, niet in het minst vanwege de hoge verwachtingen van vaderlief, haar grote voorbeeld. “De wereld is niet groot genoeg voor mij”, zegt vader en hij verdwijnt met een raket de ruimte in.

Doelgerichtheid, karakter en zelfcontrole zullen juffrouw Merkwaardig naar een succesvolle toekomst leiden, daar is ze vast van overtuigd. Hoe stelliger ze dat uitspreekt, des te onvaster komt ze op haar benen te staan. Want de resultaten en successen vallen tegen, de wereld zit niet op haar te wachten en het arbeidsbureau adviseert uiteindelijk omscholing tot bingo-omroepster. Juffrouw Merkwaardig geeft niet op. Ze zoekt haar heil in nóg rodere lippenstift, geeft de schuld aan haar opvoeding, paait succesvolle yuppen en probeert haar krenking om te zetten in literatuur. Het helpt niet.

Aangeslagen vertrekt ze in een bootje naar een verlaten buitenhuisje, met in haar koffer een zelfhulpboek over innerlijke vrede. Helaas… niks vrede. Trillend van angst zit ze op de bank, piekerend over de levenslange schaamte en isolatie die haar te wachten zullen staan.

En dan gebeurt er iets onverwachts. Op het moment dat Juffrouw Merkwaardig uitspreekt dat ze helemaal níets meer voorstelt, bewijst haar spiegelbeeld het tegendeel: ze bestaat nog en warempel, de zon schijnt nog ook. Deze constatering is even simpel als kernachtig.

Wees mild, de angst om te mislukken verlamt kennelijk meer dan het mislukken zelf.

Joanna Rubin Dranger brengt een eigentijdse kwestie: prestatiedruk, onder de aandacht in bijzonder grappige zwart-witbeelden. Die maken zo vrolijk dat ik vermoed dat zij zelf het recept wel heeft gevonden voor een gezonde carrière.

Trailer: http://www.folketsbio.se/filmer/filmer/982      (de DVD is engels ondertiteld)

Website Joanna Rubin Dranger: http://www.joannarubindranger.com/

Prestatiedruk foto

Försök att översätta till Svenska:

MISLYCKAD

Senaste veckan delade en av mina Facebookvänner, som jobbar med fackföreningen, en artikel från Expressen. Danska stjärnkock Martin Bentzen, 32 år, dog av stress. Hans hjärta gav upp efter som han arbetade 15 timmar om dagen, sju dagar i veckan.

Fortsätt läsa, det här blir en roligt post.

Joanna Rubin Dranger är bekant med hennes prisbelönade illustrationer, serier och berättelser. Hon skissar livsfrågor utifrån en nästan barnslig perspektiv och därför skapade hon Fröken Märkvärdig (Juffrouw Merkwaardig). En typ som omedelbart väcker sympatien, på grund av hennes avväpnande komplicerad och teatralisk beteende. Fröken Märkvärdig & Karrieren är en serie som blev filmat året 2010.

Fröken Märkvärdig börjar väldigt motiverat med utbildningen, inte minst för att blir lika framgångsrik som hennes pappa. “Världen är inte stort nog för mig” säger far, och han försvinner med en raket i rymden.

Att sätta målet högt, bygga karaktär och håller kontroll ska leder till en lyckad framtid, är hennes stark övertygelse. Ju mer bestämt hon säger så, desto mer rankig hon kommer att stå. För resultaten och succéerna blir inte som hon har tänkt sig, världen verkar inte att vänta på henne och till slut arbetsförmedling råder ombildningen tills bingo-utropare.

Fröken Märkvärdig uppger inte. Hon försöker mer röd läppstift, beskyller hennes uppfostran, beger sig under framgångsrika yuppar och försöker att översätta inre kränkning på litteratur. Det funkar inte.

Medtagen tar hon båten till en stuga på en ö. I väskan finns en bok om inre fred. Men tyvärr kommer ingen fred als. Darrat av ångest sitter hon på soffan och kan bara tänka på ett perspektiv av skam och isolering.

Då händer något oväntat. I samma stund Fröken Märkvärdig säger “nu är jag ingen als”, bemärker hon i spegeln att hon finns ändå kvar. Konstaterande är både enkelt och sakens kärnan.  Var mild, ångest att misslyckas förlamar tydligen mer än misslyckandet själv.

Joanna Rubin Dranger fästa uppmärksamhet för en nutids tema: prestationstryck, i särskild skojiga svart-vita bilder. Bilderna gör så glada att jag tror hon själv har hittat receptet på en sund karriär.

Trailer: http://www.folketsbio.se/filmer/filmer/982

Website Joanna Rubin Dranger: http://www.joannarubindranger.com/

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Mijke schreef:

  Mooi verhaal…of zoals Elsa (Frozen) zou zingen; laat los, laat het gaan, voorbij is de storm in mij….🎤

  Geliked door 1 persoon

 2. Liesbeth schreef:

  Ook zonder de dvd te zien, zie ik het – zoals jij het beschrijft – helemaal voor me. Herkenbaar in deze maatschappij – de worsteling, willen voldoen aan verwachtingen, en uiteindelijk als je ‘geluk’ hebt landen bij jezelf; en dat luchtig en grappig omschreven. Mooi!

  Like

  1. Hesther schreef:

   Als je op de trailer klikt, krijg je bewegende beelden bij de tekst

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s