Fredrik

(SVENSK ÖVERSÄTTNING FINNS NEDANFÖR FOTON)

Het is tegen 11.00 uur als zich in de hal van het Radiohuset in Stockholm een groep mensen verzamelt voor de deur van studio 4. Bij de deur valt op een simpel A-viertje te lezen dat om 12.30 een live-concert plaats gaat vinden door Rigmor Gustafsson.

In de rij tref ik Fredrik, een keurige man op leeftijd. Hij heeft zich op deze druilerige ochtend in een nette donkergrijze wollen jas gestoken en die gecombineerd met een vrolijk gebloemd sjaaltje.

Fredrik houdt erg van de muziek van Rigmor Gustafsson. Hij vertelt enthousiast dat ze Zwedens beste jazz-zangeres is en uit Värmland komt. Na haar muziekopleiding in Zweden vertrok ze naar New York om zich daar verder te ontwikkelen in de jazzmuziek. Omdat Rigmor inmiddels door heel Europa toert is het bijzonder dat ze deze ochtend zomaar, gratis en voor niks, te horen is in Stockholm.

Onze rij schuifelt langzaam de studio in. Keurige Fredrik vraagt of het goed is dat hij naast me komt zitten. Hij vouwt zijn jas over zijn schoot en geniet zichtbaar van de toegankelijke muziek.  Rigmor Gustafsson voelt zich makkelijk op het podium. Ook als dingen niet lopen zoals gepland wordt ze daar niet anders van, ondanks dat het live-radio is. Een zachtaardige no-nonse indruk maakt ze, terwijl ze geïnterviewd wordt door presentator Fredrik Eliasson. Als de zendtijd officieel is afgelopen en het teken “uit de lucht” wordt gegeven, stelt ze voor dat ze nog wat extra nummers laat horen. Graag Rigmor!

Fredrik is tevreden en wil nog wel even napraten. Hij wijst me de mooiste route terug naar het centrum van de stad. We passeren de Berwaldhallen en wandelen door het Nobelpark. Van daar gaat het met de tram over de mooie Strandvägen. Op de Hamngatan neem ik afscheid van Fredrik. “Wat vind je eigenlijk van mijn sjaaltje?”, vraagt hij op het nippertje. “Mijn schoondochter vertelde dat het een vrouwendingetje is maar ik vind het gewoon mooi, kan het wel?”

Bijzondere man, bijzondere ochtend.

De uitzendingen van het radioprogramma Musikplats Stockholm zijn op vrijdagochtend en gratis bij te wonen. Reserveren kan niet, het is aansluiten in de rij. Adres: Oxenstiernsgatan 20

Stukje zien van de uitzending?  https://www.youtube.com/watch?v=f1qFkkvYPaY

Fredrik foto

Försök att översätta till Svenska:

FREDRIK

Klockan är 11.00 i Stockholms Radiohuset, en grupp människor samlas utanför studio 4. Bredvid dörren hänger en lapp som anger att det finns en live-konsert med Rigmor Gustafsson idag.

I kön träffar jag Fredrik, en städad man i sjuttioårs åldern.  Den här regnig morgon bär han en grå ull kappa, underlig kombinerat med en halsduk i ett starkt färgat blomstermönster. Fredrik är en stor beundrare av Rigmor Gustafsson.  Han berättar att hon är Sveriges absolut bästa jazzsångare,  uppväxt i Värmland.  Efter Musikhögskolan i Stockholm flyttade hon till New York för att utveckla sig vidare i jazzmusiken. Numera uppträder hon i hela Europa, så det är en glad överraskning att hon sjunger  i Stockholm idag.

Vårt kö går långsamt  in i studion. Fredrik frågar om det är okej att han sätter sig brevid mig.  Omsorgsfullt veckar han sin kappa och lägger den på knän. Han är synbart berörd av musiken.  Rigmor Gustafsson känner sig bekvämt på scenen, även när det är live radio och inte allt går som hon har tänkt sig. Hon verkar vara trevligt och utan pretentioner, när hon  intervjuas av Fredrik Eliasson.  När sändningstiden är över föreslår hon att sjunga några låtar till. Gärna Rigmor!

Fredrik är nöjd och gillar att prata en liten stund efter konserten. Han visar mig vackraste vägen till stan. Vi går förbi Berwaldhallen och genom Nobelparken. Vi åkar spårvagnen till Hamngatan, där jag säger adjö till Fredrik. “Vad tycker du om min halsduk?”, frågar han i sista ögonblick. “Min svärdotter säger att det är en “kvinnor-grej”, men jag bara tycker om det. Ser jag inte konstigt ut?”

Särskild man, särskild morgon.

Musikplats Stockholm sänds live på fredagarna mellan kl 12.30 och 13.00.  Det är alltid fritt inträde, inget biljettsystem.  Man köar utanför studiodörren i Radiohusets entré.

Vill du se något från sändningen med Rigmor Gustafsson? https://www.youtube.com/watch?v=f1qFkkvYPaY

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Joost schreef:

  Wow Hesther, goed!
  Zo dochter, zo moeder.
  Ik kan het niet in het Zweeds.

  Geliked door 1 persoon

 2. Cecile schreef:

  Ik dacht al..ik krijg zo weinig mail van Hes,hier in donker Kameroen , maar dieze blog verklaart een boel. Leuk om te volgen, zolang de WiFi en de stroom het doen.

  Like

  1. Hesther schreef:

   views uit Kameroen in mijn statistieken…dat is stoer! 😉

   Like

 3. Annelies schreef:

  Mycket bra Hesther, leuk om te lezen! (p.s. hoe krijg je die zweedse rondjes op de a??)

  Like

  1. Hesther schreef:

   Die geheime truc zal ik je morgen vertellen

   Like

 4. Els schreef:

  Hej Hesther,
  Heel erg leuk! Succes en welkom in ‘schrijfland’.
  PS ik mail je nog met vragen hoe je een blog begint

  Like

 5. Marlies schreef:

  Hoi Hester,
  Hartstikke leuk, we gaan je volgen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s