Turist

(SVENSK ÖVERSÄTTNING FINNS NEDANFÖR FOTON)

(Film, Ruben Östlund, 2014)

De titel van deze film doet niet vermoeden dat ze gaat over een oeroud thema, namelijk dat het bij de rol van een man hoort zijn gezin te beschermen tegen dreiging van buitenaf. Ook in de moderne samenleving zit deze opvatting kennelijk nog diep verankerd, getuige het verhaal van de Zweedse Tomas en Ebba.  In de tragi-komische verfilming Turist zien we hoe verhoudingen in een gezin kunnen veranderen onder invloed van aangrijpende ervaringen.

Tomas en Ebba zijn met hun kinderen in de Alpen voor een korte skivakantie met de bedoeling weer eens echt tijd voor elkaar te nemen.  Terwijl ze op een terras genieten van het uitzicht horen ze in de verte de knallen waarmee kunstmatig lawines opgewekt worden en zien ze hoe een enorme massa sneeuw hun kant op dendert. Tomas stelt vrouw en kinderen gerust: “Ja,ja,ja, dom vet vad dom gör” (“zeker, ze weten wat ze doen”) maar als de lawine het terras bereikt rent hij in blinde paniek weg en laat vrouw en kinderen achter. Ebba is perplex, helemaal als Tomas later stellig ontkent dat hij er vandoor ging. Ze confronteert hem in aanwezigheid van vrienden en haalt haar gelijk door de opnames die ze met haar mobiel maakte te tonen. Vanaf dan treedt de ontreddering bij Tomas in…en bij Ebba….en bij hun kinderen.

Hoewel deze verhaallijn had kunnen leiden tot een louter somber drama kent de film juist een aantal bijzonder komische momenten, die de ontluistering voor de kijker dragelijk houden en bovendien de  menselijke kwetsbaarheid kracht bij zetten. Hoofdrolspelers Johannes Bah Kuhnke en Lisa Loven Kongsli spelen hun rol overtuigend. Een sterke bijrol wordt gespeeld door de Noorse Kristofer Hivju, die op een wat onbehouwen maar aandoenlijke manier zijn best doet om zijn vriend Tomas op de been te houden.

Naast de verhaallijn en acteerprestaties maakt de film ook indruk door de prachtige beelden van de Alpen. De scènes buiten werden opgenomen in Les Arcs, Frankrijk. Ruben Östlund wilde “de meest indrukwekkende lawinescène in de filmhistorie” maken. Beelden van een werkelijke lawine werden gemixt met beelden, opgenomen in een filmstudio. Dat sprake is van manipulatie is, wat mij betreft, niet te zien.

Al op 18 mei vond de première van Turist plaats, in Cannes. Sindsdien sleept de film vele nomineringen en prijzen in de wacht. Terecht!   Vanaf 19 februari in de Nederlandse bioscopen

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=NP0SrAsHrxI

turist638

Försök att översätta till Svenska:

TURIST(2)

Filmen Turist är en berättelse om Tomas och Emma som blir konfronterad med ömsesidig besvikelsen när deras familj blir hotad av en lavin. Filmen gör tydlig att man leva med förväntningar man inte alltid är medveten av. Trots att stor förvirring uppstår i familjen blir det ingen  dyster drama. Komiska momanger håller filmen nog lätt och styrker mänskliga sårbarheten.  Utmärkta biroll av norrman Kristofer Hivju, som försöker hjälpa sin vän Tomas, på ett rörande sätt. Även jättefina bilder från Alperna och lavin gör filmen imponerande.

Från 19 februari i biografen i Nederländerna

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Helma schreef:

    Bedankt voor de tip. Gisteren met Hanneke naar bios in Aalborg geweest. De film heet hier ForceMajeure.

    Like

  2. Hesther schreef:

    Kijk, daar doen we het voor, hè! 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s