Reparatiekunde

(SVENSK ÖVERSÄTTNING FINNS NEDANFÖR FOTON)

“Mam, ik heb mijn schoenen vernaggeld.” Dochter aan de lijn. Ze heeft haar lievelingslaarsjes behandeld met een restje bedorven schoensmeer en de vlekken die dat gaf geprobeerd weg te wassen met water. Geen succesformule. Nu slaat het leer uit als een soort witte schimmel. Wat te doen?

In ons huishouden belanden spullen die sneuvelen vaak op mijn werktafel. Beugel bh’s met ontsnapte beugels, barbiepoppen die de benen niet meer in de kom houden, onaffe haakprojecten, gescheurde jeans, nostalgische theekopjes met gebroken oor, witte sneakers die na een le-gen-da-risch festival een onbestemde kleur hebben gekregen, vastgelopen ritsen, een suède jack met winkelhaak, door sleutels lek gestoken broekzakken, stuk gevroren bloempotten, een te zwaar belaste boodschappentas met afgebroken hengsel … ik heb het allemaal voorbij zien komen. En vele zuchten gezucht.

Maar toen was er afgelopen najaar Skavank, een boek over het repareren en verzorgen van je spullen en een pleidooi voor bewust consumeren. Want daar begint het natuurlijk mee, weten wat je koopt en iets aanschaffen dat überhaupt te repareren valt. Nog best een uitdaging.

Skavank dus – Zweeds voor ‘gebrek’- geschreven door Isabelle Mc Allister, staat vol met originele en nuttige tips waarmee je verongelukte spullen weer tot leven wekt. En zij kan het weten, al meer dan twintig jaar houdt ze zich – met een aanstekelijk soort plezier – bezig met duurzaam renoveren, bouwen en inrichten.

Skavank schotelt je verschillende strategieën voor; verhelpen, verdoezelen of uitvergroten. Ha! Zo is repareren ineens niet meer sneu maar slim en cool. Vakmanschap. En een gebrek blijkt iets dat je kunt accepteren. Hoezo alles strak en nieuw? In musea smullen we juist van voorwerpen met gebruikssporen. De zichtbaar gedragen kleding van Björn, Benny of Bowie vertelt een verhaal. Onze spijkerbroeken doen dat ook.

Vertaal dit boek in duizend talen en neem reparatiekunde op in het onderwijs. Opdat iedereen het geweldige gevoel van voldoening ervaart dat volgt als je bijvoorbeeld het lek van je opvouwbare campingteiltje weer aan elkaar gesmolten hebt. (Ja, dat kan!)

Toen mijn wandelschoenen totaal af waren duurde het nog jaren voor ik ze wegdeed. Alsof ik ook de herinneringen aan mijn avonturen in eindeloze bossen, fjällen en klippen bij het vuil zette. Dus ik snap wel dat mijn dochter haar laarsjes bijschrijft op mijn to-do-lijstje.

Nu es zien of ik ze weer toonbaar krijg.

Vernaggelde lievelingslaarsjes

REPARATIONSKUNSKAP

Försök att översätta till svenska

”Mama, jag förstört mina skor.” Min dotter ringer. Hon behandlade sina favoritboots med en rest fördärvad skokräm och sen försökte hon putsa bort fläckarna med vatten. En dålig strategi. Det ser ut som om typ vit mögel växt fram på lädret. Vad gör vi nu?

I vårt hushall hamnar tråsiga saker ofta på mitt bord. Bygel bh:ar med rymda bygel, barbiedockor med ben ur led, ofärdiga virkprojekt, en sliten jeans, nostalgiska tekoppar med brutna öron, vita sneakers som fåt en konstig, obestämd färg efter de burits på en le-gen-da-risk festival, fastkörda blixtlås, otaliga hål på byxfickor av någon som inte känner fenomenet nyckelfodral, sönderfrusna blomsterkrukor, en för tungt belastat shoppingväska som nu saknar handtaget … jag såg allt komma förbi. Och suckade många suckar.

Men då, i höstas, fanns det Skavank, en bok om laga och vårda våra saker och en plädering för medveten konsumtion. För det börjar såklart med att veta mer om det man köper och att skaffa sig något som går att reparera. En utmåning i och för sig.

I Skavank, av Isabelle Mc Allister, finns massor med originella, underbara tips för att väcka till liv dina förolyckade grejer. I drygt tjugo år håller hon – med en smittsam typ glädje – på med renovera, bygga och inreda hållbart. Alltså, hon vet vad hon talar om.

Skavank bjuder på olika strategier; dölja, kamouflera eller framhäva. Ha! Så är det inte längre ömklig att lappa utan smart och coolt. Genuint hantverk! En ofullkomlighet går också att acceptera. Hurdå ska vi ha allt nytt och perfekt? I museer gottar vi oss i föremål med användningsskada. Det syns at Björns, Benny’s och Bowies uppseendeväckande klädslar burits men de berätter en historia. Även vår egen klädsel gör det.

Översätt denna boken i tusen språk och inför reparationskunskap som skolämne. Så att alla få uppleva den där känslan av förnöjelse såsom om du exempelvis lyckats smälta ihop läckan i din opfällbara campingbalja. (Ja, det funkar!)

Då mina vandringsskor var helt uttjänta gick det flera år innan jag gjorde mig av med dem. Typ om jag på samma gång skulle slänga mina äventyr i oändliga skogar, fjäll och klippor. Jag förstår väl att min dotter antecknar hennes boots på min lista.

Nu får vi se om de går att få de där fina igen.

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Monique Giesselink schreef:

  He Hesther,
  Bedankt weer voor je, herkenbare, inkijkje.
  Monique
  >

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s