Huisgebakken

(SVENSK ÖVERSÄTTNING FINNS NEDANFÖR FOTON)

Niets zo huiselijk als de geur van ovenverse broodjes of van zelfgebakken taart. Het is alweer even geleden dat ik verwend werd met “Homebaked” van Yvette van Boven; een prachtig bakboek waarin staat hoe je een echte ‘clotted cream’ maakt en ‘triple chocolate chunkies’. ”Homebaked” is zo mooi dat ik het, alleen al vanwege de fantastische foto’s, af en toe open leg op de keukentafel.  Aan het bakken zelf ben ik nog niet toegekomen.  – een mens kan het druk hebben –

Als het om huisgebakken gaat reken ik worteltaart en cheesecake tot mijn favorieten. Van beide taartjes bestaan vele varianten en daarom kan ik het niet laten ze her en der te proeven. Mazzel dus, op zomaar een doordeweekse ochtend, dat beide soorten op de kaart staan zijn bij Carla’s Conditorie.

In hartje Utrecht, pal onder de Domtoren  – wat een plek! –  serveert Carla Visch alles wat een kop koffie tot een echte fika maakt: taart, ‘bullar’, broodjes, koek, en zelfs ‘tunnrullar’. Carla kwam ooit door de liefde in Zweden terecht en bleef er zo’n 20 jaar hangen. De gastvrijheid en de veelheid aan momenten waarop de Zweden elkaar opzoeken om samen te eten bevielen haar zo goed dat ze, terug in Nederland, besloot een plek te maken waar je in gemoedelijke, Zweedse sferen tijd kan nemen voor een ontmoeting, wat lekkers en – belangrijk – even kan onthaasten.

Terwijl ik, lijdend aan zware keuzestress, de kaart bestudeer, parkeert Carla haar bestelauto voor het café om koffiebonen op te halen. Met grote stappen stuift ze naar binnen – ook als je onthaasting nastreeft kun je het druk hebben – maar niet zonder even een praatje te maken op het terras. Alles in het café wordt zelfgebakken, zoveel mogelijk met biologische ingrediënten en aandacht voor duurzaamheid. Enthousiast vertelt Carla over haar nieuwe bakkerij; “Skorpan“, dat zoveel betekent als “beschuitje” of “korst”. Het is best druk dus, maar ze heeft er zichtbaar plezier in.

De klokken van de Dom luiden wat mij betreft voor Carla’s Conditorie. Je zit er goed en het plezier in bakwerk spat er van de kaart. De worteltaart is luchtig en kruidig zoals het hoort. De rabarbertaart is heerlijk fris, precies zoals ik ‘m graag heb. Hier kom ik terug

… en morgen ga ik bakken.

carlas-foto

Försök att översätta till Svenska

Inget så husligt som doften av nybakat bröd eller hemlagad tårta. För ett tag sedan fick jag Yvette van Bovens bakboken “Homebaked” som present; en fin bok där man kan läsa hur man tillverkar en riktig clotted cream och ‘triple chocolate chunkies’. “Homebaked” är en så fin bok att jag ibland lägger den på köksbordet, bara för att kunna titta på de fantastiska bilderna. Jag kom inte att hinna med att baka själv ännu – det är så mycket att göra-

När det gäller hembakat, räknar jag morotskaka och ostkaka till mina favoriter. Båda två kakorna finns i många varianter och därför kan jag inte låta bli att provsmaka dem här och där. Alltså, jag har tur att, en vanlig vardagmorgon, såväl morotskaka som ostkaka finns på kartan hos Carla ’s Conditorie.

I Utrechts cityn, precis nedanför Nederländernas högsta domtornet  – vilket ställe! –  serverar Carla Visch allt som förändrar en kopp kaffe till en fika: tårta, kakor, smörgåsar och även tunnrullar. Carla råkade i Sverige någon gång på grund av kärleken och bodde i landet i 20 år. Gästfriheten och mångfalden av momenten där svenskarna träffas och käkar tillsammans tilltalade henne så mycket att hon, återigen tillbaka i Nederländerna, bestämde sig att starta ett kafé där man kan träffa och njuta av något gott, i en vänlig svensk atmosfär. För hon tycker att det är nog viktig att koppla av då och då.

Medan jag läser kartan och drabbas av svår valstress, parkerar Carla hennes liten transportbil framför kaféet för att hämta kaffebönor. Med stora steg skyndar hon över uteserveringen – även om man eftersträvar avspänning kan man ha bråttom – men inte utan att haft ett litet samtal med folk som sitter där ute. Allt i kaféet är hemgräddat, så mycket som möjligt med biologiska ingredienser och tillverkas utifrån hållbarhetsprinciper. Hon berättar med entusiasm om hennes nya bageri som heter “Skorpan“. Hon har alltså mycket att sköta men trivs väldigt bra.

Jag skulle säga att Domtornets klockorna klämtar för Carla’s Conditori.  Kaféet är trevligt och det syns redan på kartan att man bakar med mycket lust. Morotskakan är fluffig och välkryddad, precis såsom det ska vara. Rabarbertårtan är härligt fräsch, exakt såsom jag gillar den mest. Hit återkommer jag

…och imorgon ska jag baka själv.

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Monique schreef:

  Weer een fijne tip!

  Geliked door 1 persoon

  1. Hesther schreef:

   Ja, echt es langs gaan daar!

   Like

 2. Lieneke schreef:

  Lijkt me heerlijk, maar mag er ook warme chocolademelk met slagroom bij i.p.v.koffie? of is het dan geen fika meer?

  Geliked door 1 persoon

  1. Hesther schreef:

   Gelukkig mag dat!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s