Fika

(SVENSK ÖVERSÄTTNING FINNS NEDANFÖR FOTON)

“Er is er een jarig, hoera hoera”…en je kunt wel zien wie het is: een arme studente.

Om te voorkomen dat het in der haast ontdooide diepvriestompoezen worden, wandelen we naar…”Fika.”

“Fika” zit in het centrum van Nijmegen en opende daar in juni haar deuren. De naam is ontleend aan het gelijkluidende Zweedse werkwoord dat zoiets betekent als “socializen met koffie en wat lekkers.”  Zweden zijn enorme koffiedrinkers, ze bezetten de tweede plaats op de wereldranglijst van koffieconsumenten. Alleen de Finse buren blijven hen voor.

Terwijl wij onze pauzes doorbrengen met koffie uit een automaat, die we naast onze computer zetten om ons snel weer te kunnen focussen op het beeldscherm, schamen Zweden zich niet voor een echte pauze.  Die pauze is een belangrijk ritueel waarin ze aandacht maken voor elkaar en voor een goede kop koffie of thee, die het liefst genuttigd wordt met een kaneelbol of andere zoetigheid.

De menukaart in Nijmegen verraadt dat Fika eigenlijk meer een lunchrestaurant is dan een koffietentje. Men serveert er vooral broodjes, die “smörrebröd” worden doordat ze belegd zijn met o.a. zalm, garnalen, dille en Danish blue. Hieruit blijkt de oriëntatie op de Scandinavische keuken.

Ook de inrichting is duidelijk geïnspireerd op het moderne Hoge Noorden: trendy grafische prints sieren de kussens op de houten banken en Deense vintage stoelen in de sobere, lichte ruimte.  De bediening is relaxt en bijzonder vriendelijk. Dat een prettige sfeer belangrijk is voor een geslaagde fika hebben ze er goed begrepen.

Helaas zijn de kaneelbollen op waardoor we moeten kiezen uit worteltaart en cheesecake. Dat is bepaald geen straf. De cheesecake heeft een bodem van stevige boterkoek, die een prima combinatie vormt met de frisse gebakken kaaslaag. Een tros verse rode bessen zorgt voor een prachtig plaatje en een gezond “zuurtje.” Ook de worteltaart is mooi én lekker. In plaats van de gebruikelijke crèmelaag aan de bovenzijde zijn in de taart meerdere van zulke lagen verwerkt. Daardoor komen de smaken van koek, room, wortel, citroen en kruiden perfect samen in je mond. Geslaagd idee.

“Hieperdepiep hoera” dus voor Fika!

Fika is dagelijks geopend van 10.00 -20.00 uur

Van Broeckhuysenstraat 5     6511 PE  Nijmegen

Fika foto

Försök att översätta till Svenska:

FIKA

Hon firar födelsedagen  -“ja, må hon leva!”-  men… är en fattig student. Så för att slippa äta skyndsamt avfrostade ”tompoezen”, vandrar vi till “Fika”.

“Fika” befinner sig i centrala Nijmegen och öppnades i juni. Namnet kommer från likljudande verbet som betyder något som “att mötas med kaffe och något gott.”  Svenskarna dricker väldigt mycket kaffe, de står i världstoppen när det gäller kaffekonsumtionen, tillsammans med grannen Finland.

Medan vi ta en paus med en kopp kaffe från kaffeautomaten, som vi ställer bredvid datorn, för att snabbt kunna fokusera på bildskärmen igen, blygas svenskarna inte att ta en riktig paus. Fikapaus är en viktig ritual, där man beaktar både varandra och en god kopp kaffe eller te, bullar eller annorlunda sötsaker.

Menyn i Nijmegen avslöjar att Fika egentligen är en lunchrestaurang. Man serverar mest mackor, som förändras till “smörgåsar” efter dom får lax, räkor, dill och Danablu som pålägg.  Härigenom bemärker man att köket är orienterat på Skandinavien.

Även inredningen är tydligen inspirerad av moderna Norden: kuddarna med trendiga grafiska mönster pryder bänkarna av trä och danska vintage stolarna i ljusa rummet.

Betjäningen är relaxt och väldig trevlig. Att en bra sfär är viktig när man dricker sitt kaffe, förstår de hos Fika.

Tyvärr är bullar slut så vi måste välja mellan cheesecake och morotskaka. Det är inget straff.  Cheesecake har en botten av stöddig smörkaka, som går bra med frisk ost.  En hälsosam klase vinbär på toppen bidrar till en vacker bild.

Även morotskaka både ser fint ut och smakar gott. I stället av vanliga krämlaget på ovansida finns flera lag kräm i tårtbiten. Smakerna av kaka, grädde, citron och kryddor blandar perfekt i munnen. Lyckat idén.

Alltså: “hip hip hurra” för Fika!

Mer om lunchrestaurang Fika: http://fika-nijmegen.nl/

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Cecile schreef:

  En nog een heel late hieperdepiep voor de jarige!

  Geliked door 1 persoon

 2. Monique Giesselink schreef:

  Ha Hesther,

  Guus is nu ook een Nijmeegse, arme student en 30 september jarig! Goed idee!

  Groetje, Monique

  Geliked door 1 persoon

 3. Britta schreef:

  Leuk, gefeliciteerd, maar zorg alsjeblieft voor een échte Zweedse vertaling…..!

  Like

  1. Hesther schreef:

   Hej Britta, gelukkig spreek je Nederlands 😉 Want ik schrijf mijn blog in principe voor Nederland en heb absoluut niet de pretentie dat ik alles in vloeiend en foutloos Zweeds vertaal (vandaar de toevoeging: “försök att översätta…) Even goed beleef ik er veel plezier aan een poging te wagen en bij te blijven leren. Uit de reacties van Zweedse lezers maak ik op dat de strekking van de columns wel begrepen wordt. Dat stemt me voor nu tevreden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s