UISS

(SVENSK ÖVERSÄTTNING FINNS NEDANFÖR FOTON)

Waarom zou je in hemelsnaam Zweeds willen leren? Zweden spreken doorgaans goed Engels en IKEA levert een keurig vertaalde montagebeschrijving bij haar producten.

De studenten van mijn taalklas, die zich elke dag verzamelen in het lokaal van juf Linda, vormen een bont gezelschap. Zowel leeftijd als thuisland lopen erg uiteen.  Ik oefen conversatievaardigheden met o.a. een Zwitserse die taalreizen organiseert, met een kersvers in Zweden gestationeerde ijshockeytrainer uit Oostenrijk, met een Poolse dertiger die de muziekteksten van Kent wil kunnen verstaan, met een jonge studente uit de USA die gaat promoveren op “de Vikingen” en met de gepensioneerde Jay, ook uit Amerika, die het knauwen maar niet af kan leren.

“Uppsala International Summer Session (UISS)” biedt beginners en gevorderden de kans om Zweeds te leren in de stad waar de oudste universiteit van Scandinavië staat. De ochtendcolleges bestaan uit puur taalonderwijs. Voor de middagen kun je kiezen; muziek, literatuur, drama om je uitdrukkingsvaardigheden te verbeteren, extra grammatica of colleges over de Zweedse verzorgingsstaat.

Linda is geduldig en heeft een goed gevoel voor humor. We werken uit een boek, doen woordspellen en spreken veel en uitsluitend Zweeds. Ongeschreven regel is dat je elkaar daarbij zoveel mogelijk helpt.  Samen stuntelen we op zinnen en werkwoorden. Zelfs ’s avonds in de studentenkroeg, hier “Nation” genoemd, zet zich dat soms voort. Veel van de taalopdrachten gaan over aspecten van Zweden of over gewoontes in ieders eigen land.  Zo weet ik nu dat Finnen dol zijn op hun toetje “Mämmi”, dat gemaakt wordt van een soort ingekookt Fins bier, dat je niet meer van je tanden afkrijgt.

Spelenderwijs leer ik veel bij en leg ik alsnog een basis onder mijn kennis.  Ik denk inmiddels in het Zweeds en wie weet droom ik ook wel in het Zweeds.

De dagen zijn intensief, het leren wordt serieus genomen. Maar er is gelukkig ook tijd voor een “fika”, film, een bankje in Botaniska Trädgården, een loppis en een dagje luieren aan de scherenkust.

Binnen een week voelen mijn appartement en krakkemikkige studentenfiets als eigen, ik heb een abonnement op de bieb, eet dagelijks een doosje Zweedse aardbeien, ben bier gaan drinken en mijn klasje is een groep. Wonderlijk snel ben ik me thuis gaan voelen bij mensen waarvan ik feitelijk weinig weet.

Taal verbindt, dat bewijst de UISS.

UISS foto

Försök att översätta till Svenska:

Varför skulle man vilja lära sig tala svenska? Svenskarna talar vanligtvis bra engelska och IKEA bifogar fin översatta monteringsbeskrivningar till sina produkter.

Den som samlar i “fröken” Linda’s språkklass varje dag, formar ett blandat sällskap. Både åldrar och hemländer är olika.  Jag övar konversationsfärdigheter med en kvinna från Schweiz som arrangerar språkresor, med en nyligen anställt ishockeytränare från Österrike, med en polsk musikfan som vill gärna förstår texterna av Kent, med en ung student från U.S.A. som ska doktorera i ämnet “vikingar”  och med en pensionerad man, också från Amerika, som kan inte låta bli att prata med en härlig stark accent.

“Uppsala International Summer Session (UISS)” bjuder chansen att lära svenska i staden där äldsta universitet i Skandinavien finns.

Morgonlektioner är pur språkundervisning. För middaglektioner får man välja: musik, litteratur, ”förbättre din svenska med hjälp av drama/gestaltning”, extra grammatik eller utflykter till olika myndigheter som representerar svenska samhället.

Linda har både tålamod och humor. Vi använder en bok men också gör ordlekar och talar mycket, bara svenska.  Oskriven regeln är att hjälpa varandra. Tillsammans drumlar vi med meningar och verben. Även på kvällarna, i studentkrogen, som kallas för “Nation” här, fortsätter vi ibland snacka om namn och ord. Många språkuppdrag handlar om Sverige eller vanor i vårt eget land. Därför vet jag nu att finländarna tycker mycket om desserten “Mämmi”, vilket är typ blandning av finsk öl och rågmjöl och nästan inte får bort från tänderna.

På ett lekande sätt lär jag mycket till och lägger jag en bas under min kunskap ändå. Under tiden tänker jag på svenska och kanske jag även drömmer på svenska.

Dagarna är intensiva, jag är seriös med att lära. Men lyckligtvis finns det tid för fika, film, en bank i Botaniska Trädgården, en loppis och en lugn dag i skärgården.

Efter nästan en vecka känner mitt lägenhet och min gammal studentcykel som egen, jag har en abonnemang på biblioteket, äter en aska jordgubbar varje dag, har börjat dricka öl och min grupp är en enhet. Underlig fort känner jag mig hemma med folk jag faktisk vet lite om.

Språket förbinder, så bevisar UISS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s