Walk –in closet

(SVENSK ÖVERSÄTTNING FINNS NEDANFÖR FOTON)

Hoewel het veranderende licht de zomer al wel aankondigt is weerbeeld bepaald nog niet constant. Dat leidt ertoe dat ik ’s ochtends, in de anderhalf uur tussen opstaan en op de fiets stappen nogal es in een -typisch vrouwendingetje- kledingcrisis verkeer. Welke jas is bestand tegen de frisse mist van de ochtend, de zonnige uurtjes van de middag én de straffe wind-tegen als ik tegen de avond weer naar huis trap?  Ik wens de koelte van linnen als de zon door de ramen brand. Maar kruip graag weg in een wollen vest als ik te lang stil heb gezeten achter mijn laptop.

Dat textiel vele verschijningsvormen heeft weten we feitelijk wel, al is het toch vooral een begrip dat we associëren met kleding. Want denken we ook aan aan pleisters en andere verbandmiddelen, aan parachutes, het vuurvaste pak van de brandweerman of aan de auto-industrie? Realiseren we ons hoeveel denkwerk er zit achter het materiaal dat schaatsers en zwemmers dragen, op weg naar gouden medailles?

Borås is al sinds jaar en dag het hart van de Zweedse confectie-industrie. Dat textiel een cruciale rol speelt in ons leven wordt duidelijk in het relatief nieuwe Textilmuseet aldaar. Het museum biedt een permanente tentoonstelling over de technologische ontwikkeling en de verrassend brede betekenis van textiel in onze samenleving. Daarnaast zijn er wisselende exposities over mode en design. Deze zomer worden ontwerpen van de Zweedse Lars Wallin getoond, die zijn elegante jurken gedragen weet door vele Zweedse celebrities en de dames van het Zweedse hof.

Ondanks dat er aandacht is voor de rol van textiel door de eeuwen heen, hangt nergens in het museum een muffe lucht.  Het ruikt er naar hip, naar toekomst en naar innovatie. Een geur die inspireert en aanzet tot kijken, voelen én maken.

Leuk aan het museum is dan ook dat je er zelf aan de slag kunt gaan met naald, draad, schaar en lappen. Bovendien is er een grote walk-in closet annex paskamer met kleding uit de afgelopen 100 jaar. Mijn aandacht werd getrokken door een gebreid badpak met charmante kreeftapplicatie, van ver voor het tijdperk dat Lycra en Spandex werden uitgevonden. Een groot gevoel van dankbaarheid over “de vooruitgang” overviel me.  Want over kledingcrisis gesproken: probeer zoiets maar eens omhoog te houden als je het water uitstapt.

Website: http://textilmuseet.se/

Lekker zitten met koffie/thee, of een hapje eten kun je bij The Company: http://www.thecompany.se/ (pal naast het museum)

Walk-in closet foto

Försök att översätta till Svenska:

WALK-IN CLOSET

Trots att ljuset förändras och utlysas sommaren, är temperaturen bestämt inte konstanta. Det leder till ett -typisk kvinnorgrej- klädselkris mellan momangen jag vakna och momangen jag tar min cykel.

Vilken jacka motstår både sval dimman på morgonen, soliga stunder på middagen och stark blåst på kvällen, när jag trampar hem igen. Jag önskar svalt linne när solen bränner genom fönstret. Men jag gärna bär min ull kofta när jag har suttit still för långt framför datorn.

Textil har många olika former, det vet vi faktisk väl. Ändå associerar vi begreppet mest med klädsel. Eller tänker vi också på brandkårens uniformer, plåster och andra bindor, på fallskärmar eller bilindustrien? Inser vi hur mycket tänkarbetet finns bakom materialet i vilket skidskoåkaren och simmare förtjänar medaljer?

Borås är sen länge hjärtat av Svensk textilbranchen. Att textil spelar en viktig roll blir tydlig i relativ nya Textilmuseet i staden.  Museet bjuder en permanent utställning om teknologisk utvecklingen och textilens överraskad bred betydelsen i vårt samhälle. Dessutom finns växlande expositioner om mode och design. Kommande sommar framvisas modeller av Lars Wallin.

Trots att det handlar om textil genom seklerna, dofter det ingenstans dävet i museet.  Det luktar hippt, framtid och innovation. En doft som inspirerar och frestar att titta, tumma på och skapa.

Kul med museet är att man kan göra själv med synålar trådar, saxen och tyg. Och i museet finns en stor “walk-in closet” med provrum, där man kan prova dräkter från senaste 100 åren. Jag blev attraherad av en stickat baddräkt med charmant hummerapplikation, producerad länge innan uppfinningen av Lycra och Spandex. Jag blev ögonblickligen tacksam över “Progressen”.  För…talat om klädselkris, försöka bara håller upp en så sak när du kommer ur havet.

Websidan: http://textilmuseet.se/

Fika, lunch eller middag: The Company: http://www.thecompany.se/  (bredvid museet)

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Janny Kerkstra schreef:

  Weer een mooi stuk Hesther! Op naar een hip nieuwerwets zwempak, maar dan wel weer graag met kreeftmotief om andere zeebewoners af te schrikken tijdens het zwemmen of op z’n minst de badmeester!

  Geliked door 1 persoon

 2. Monique schreef:

  Ha Hesther!
  Weer eens in je blog gedoken, wat schrijf je aanstekelijk. Het zijn mooi gekaderde, heel beeldend geschreven ‘dia’s’. Deze over textiel spreek me natuurlijk zeer aan!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s