Appelbeer

(SVENSK ÖVERSÄTTNING FINNS NEDANFÖR FOTON)

Het wordt tijd voor een stukje natuur op deze blog. Tijd voor oneindige naaldbossen en verstilde meren. Streken waar de mobiel het bereik al snel verloren heeft.

Ritamäki bijvoorbeeld, in Finnskogen, Värmland. In 17de eeuw trokken door armoede geteisterde Finnen op bevel van koning Karel IX naar dit gebied, gelegen aan de huidige Noorse grens. Het waren stoere mannen, die als bosarbeider aan de slag gingen. Omdat het niet echt boterde met de oorspronkelijke Zweedse bevolking ontstonden eigen nederzettingen. Kenmerkend daarvoor waren de zgn. “rookhutten”: huisjes zonder schoorsteen, waarvan de rookafvoer via een luik in het dak geregeld werd. De laatst bewoonde ‘rökstuga’ is in tact gehouden en te bezoeken. Als je wil, bakken ze er ’s zomers een lekkere warme wafel voor je.

Daar liepen we, in dat prachtige Södra Finnskogen, toen het ons opviel dat de top van een grote mierenhoop recent moest zijn weggeslagen en de sapgeur van de bosbessenstruiken er op duidde dat ze even daarvoor leeg waren gerist. Dikke krassen op een boom zetten de verontrustende conclusie kracht bij: hier was een beer in de buurt …

Het verhaal gaat dat in de jaren ’80 een bruine beer  de appelbomen van het dorpje Lekvattnet ontdekte. Hij kreeg maar geen genoeg van de heerlijke vruchten en rekende ze tot zijn dagelijkse kostje. Omdat dit het gevoel van veiligheid van de dorpelingen te sterk op de proef stelde werd het dier geschoten.  In opgezette vorm kreeg deze “appelbeer” een tweede leven in het roofdierencentrum in Eksharad. …

Wat had ik onthouden van de natuureducatie in Eksharad? “Rustig blijven. Kalm en hard praten. Rustig achteruit lopen. Nooit rennen. Nooit voeren. Zorg dat het beest zich niet verrast voelt. Laat merken dat je er bent.” Wandelliedjes zingen dus, gezellig. We zagen, godzijdank, geen beer.

Vanaf april eindigt de winterslaap van beren en komen ze tevoorschijn om hun verloren gewicht weer bij te eten. Ze gaan op zoek naar voedsel voor zichzelf en hun in de winter geboren jongen. Regelmatig halen ze het nieuws omdat ze net iets te vrijpostig richting mensen treden. Slechts een enkele keer leidt het tot ongelukken en de meeste Zweden blijven hier daarom rustig onder.

Nu wij nog.

Info Ritamäki/Ritaberg: Zweeds: http://www.visitvarmland.se/sv/gora/ritamak i-finngard-28843

Wandelroute sjutorpsleden: http://lekvattnet.se/index.php/turismen/7-torpsleden

Prettige camping in Lekvattnet: http://www.nya-skogsgarden.com/english/ appelbeer-foto4

Försök att översätta till Svenska:

ÄPPLEBJÖRNEN

Det är dags för naturen på det här bloggen. För oändliga tallskogar och tysta sjöar. Trakter där mobiltelefonen snabbt tappar räckvidden.

Ritamäki för exempel, i Finnskogen, Värmland.  På 1600-talet, när Finland var en del av Sverige, flyttade fattiga Finländarna hit, med skattestöd av kungen Karl IX. De var tuffa karlar, som jobbade mest som skogsarbetare.  Skogsfinnarna byggde så kallade rökstugor: en enkelstuga där rökmängden regleras med en lucka i taket.  Den sist bebodda finngården finns att besöka i Ritamäki. I sommrar lagas läckra våfflor där, om du önskar.

Där gick vi, genom vackra Södra Finnskogen, tills vi observerade att toppen av en myrstack nyligen blev utrivnat. Doften av skogsbär tydde på att buskarna nyligen blev rövat tomt och djupa klösmärken på träden bekräftade den oroande slutsatsen: här var en björn i närheten…

Det finns ett historia om en björn som upptäckte härliga aplar i byn Lekvattnet. Han kom i byn varje dag för att njuta frukterna. Värmlänningarna kände sig hotat och djuret blev skjuten. “”Applebjörnen” fick sitt andra livet i preparerat form, i rovdjurscentret i Eksharad. …

Vad kom jag ihåg av rovdjurscentrets informationen? “Försök behålla lugnet. Gå försiktigt ifrån platsen, bakåt, samma väg du kom. Spring inte. Ge dig till känna genom att tala högt.” Alltså, att sjunga låtar det blev, mysigt. Vi såg ingen björn. Tack ska ni ha Gud.

I april tar vintersömn slut och börjar björnar letar efter mat för att repa sig i vikt och fodrar ungarna. Regelbunden meddelar medierna att en björn och en människa möts. Sällan leder det till olyckor, och därför fleste Svenskarna oroar sig inte mycket.

Förmår vi det med?

Info Ritamäki/Ritaberg: på Svenska: http://www.visitvarmland.se/sv/gora/ritamaki-finngard-28843

Sjutorpsleden: http://lekvattnet.se/index.php/turismen/7-torpsleden

Trevligt camping in Lekvattnet: http://www.nya-skogsgarden.com/e nglish/

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Janny Kerkstra schreef:

    Wij gaan op berenjacht…wij zijn niet bang! Mooi verhaal Hesther!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s